Καρκίνος θυρεοειδούς αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης σε γυναίκες με καρκίνο μαστού
Στις 7 Μαρτίου 2015 και στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ΕΝDO 2015 παρουσιάστηκε από την Jennifer Χονγκ Kuo, MD, Επίκουρο καθηγήτρια του χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πρωτοπαθούς καρκίνου θυρεοειδούς σε γυναίκες με καρκίνο μαστού, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Μεταξύ 1973 και 2011 συνολικά 707.678 γυναίκες με καρκίνο μαστού και 52.939 γυναίκες με καρκίνο θυρεοειδούς εντοπιστήκαν στην βάση δεδομένων SEER του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου – Επιτήρησης και Επιδημιολογίας , η όποια καλύπτει το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Από τις γυναίκες αυτές αποκλείστηκαν από την μελέτη εκείνες που ανέπτυξαν καρκίνο μαστού μετά τον καρκίνο θυρεοειδούς.
Στην διάρκεια μια δεκαετίας, ο κίνδυνος ανάπτυξης πρωτοπαθούς καρκίνου θυρεοειδούς , ήταν 16% στις γυναίκες που επεζησαν του καρκίνου του μαστού και στις οποίες η πάθηση τους είχε διαγνωστεί σε ηλικία 40 ετών , σε σύγκριση με μόλις 0,33% του γενικού πληθυσμού της ίδιας ηλικίας.
Στις γυναίκες που ο καρκίνος μαστού είχε διαγνωστεί στην ηλικία 50 ετών ο κίνδυνος ανάπτυξης πρωτοπαθους καρκινου θυρεοειδους ήταν 12% σε σύγκριση με 0,35 % της αντίστοιχης ηλικίας του γενικού πληθυσμού.
Αντίθετα στις γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος μαστού είχε διαπιστωθεί στην ηλικία των 60 και 70 ετών , δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος.
Ενδιαφέρον επίσης της μελέτης αυτής ήταν ότι , σε σύγκριση με τις γυναίκες που επέζησαν του καρκίνου του μαστού και δεν ανέπτυξαν καρκίνο θυρεοειδούς και εκείνες που ανέπτυξαν , η δεύτερη ομάδα ήταν νεότερες σε ηλικία , είχαν μεγαλύτερο όγκο και ποιο επιθετική μορφή καρκίνου μαστού.
Επίσης στους καρκίνους θυρεοειδούς που ανεπτύχθησαν στις γυναίκες με καρκίνο μαστού, τα υψηλοτέρα ποσοστά ήταν του θηλώδους καρκινώματος και μάλιστα η παραλλαγή αυτού εξ υψηλών κυττάρων( tall cell variant), και ακολουθούσε το οξύφυλου τύπου θηλακιώδες καρκίνωμα ( oxyphilic follicular thyroid cancer) και το αναπλαστικό καρκίνωμα.
Σαν συμπέρασμα, γυναίκες με καρκίνο μαστού που εμφανίζουν όζους στον θυρεοειδή τους έχουν υψηλότερο κίνδυνο , να είναι ο όζος αυτός καρκίνος η να εξελίχθη σε καρκίνο θυρεοειδούς σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Στις γυναίκες που επιζήσαν του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο θυρεοειδούς.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται και ποιο συστηματική παρακολούθηση των γυναικών εκείνων στις οποίες διαπιστώθηκε όζος του θυρεοειδή .